Prezent

Slatina (în bulgară Слатина, maghiară Zlatina, slovacă Zlatina, sârbă Zlatibor) este municipiul de reședință al județului Olt.

Orașul este situat în sudul României, pe malul stâng al râului Olt în regiunea istorică Muntenia la contactul cu Oltenia, în zona de contact dintre Podișul Getic și Câmpiei Române.

Slatina are o populație de 70.293 de mii de locuitori, fiind un important centru industrial. Având o istorie de 650 de ani și un centru istoric conservat, orașul deține un important rol cultural în județ. Emblema orașului este podul peste râul Olt.

Etimologie

Există păreri împărțite cu privire la proveniența numelui orașului.

O primă variantă sugerează că numele Slatina este de origine slavă, derivând din cuvintele „slam” (pământ) și „tina” (sărat); astfel numele s-ar traduce prin „pământ sărat”, „sărătură”, „apă sărată”, care se referă la apa râului Olt.

Această ipoteză pare să fie argumentată de toponimia slavă a unor zone din oraș și din împrejurimi, precum și a unor localități din apropiere (Obrocari – azi strada Tudor Vladimirescu, Dealul Grădiștea, Clocociov, Dobrotinet, Milcov, Brebeni, Sopot, Teslui etc.). Tot în favoarea acestei ipoteze vin consemnările istoricului A.D. Xenopol, care vorbește despre slavi ca populație migratoare: „între anii 500-600, slavii locuiau în regiunile înconjurătoare munților Daciei pe dinafara (se înțelege că până la Slatina sau și mai jos…)”.

O a doua ipoteză susține că numele orașului provine din limba latină arhaică: „Salaatina”, „Salatina”, „Slatina” – rezultând așadar că orașul Slatina poartă numele coloniei romane instalată cândva aici.

Populatia

Conform recensământului efectuat în 2011, populația municipiului Slatina se ridică la 70.293 de locuitori, în scădere față de recensământul anterior din 2002, când se înregistraseră 78.815 locuitori.

Majoritatea locuitorilor sunt români (86,74%), cu o minoritate de romi (2,47%). Pentru 10,65% din populație, apartenența etnică nu este cunoscută. Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocși (88,49%). Pentru 10,67% din populație, nu este cunoscută apartenența confesională.

Economia

Fiind reședința județului Olt, Slatina este principalul motor de dezvoltare al economiei județului.

În 2010, valoarea producției orașului depășea 6 miliarde de lei, reprezentând peste 80% din PIB-ul județului Olt. Slatina este un oraș cu un pronunțat caracter industrial. Încă de la 1900 există referiri istorice la existența a numeroase ateliere meșteșugărești și chiar a unei fabrici. Dezvoltarea explozivă a sectorului industrial avea să se producă după 1960, fiind construite uzina de aluminiu, numeroase fabrici pentru diverse ramuri industriale, ateliere, etc.

Cea mai importantă firmă situată în oraș este Alro SA, deținută de grupul internațional Vimetco. Uzina de aluminiu este cea mai mare companie producătoare de aluminiu din Europa Centrală și de Est (exceptând Rusia) și principala forță economică a județului Olt, fiind una dintre companiile din Top100 în România. De peste 40 de ani Alro aduce o contribuție importantă la efortul de dezvoltare economică a României precum și la promovarea comerțului exterior. Asigură locuri de muncă directe pentru aproximativ 2500 de oameni și susținere pentru mai mult de 20000 de membri ai familiilor acestora, cât și pentru angajații din sectoarele conexe.

În 2006 A fuzionat cu Alum Tulcea și Alprom SA, societate care prelucrează aluminiu prin deformare plastică, producând laminate plate, profile din aluminiu, extrudate trase din aluminiu și aliaje de aluminiu, benzi, folii.
În anul 2006, grupul italian Pirelli a deschis o fabrică de anvelope, ce a creat locuri de muncă, dar și perspective favorabile pentru noi investiții, în acest moment fiind în construcție cea de-a doua lor fabrică din oraș.

Alte companii reprezentative ale municipiului cu pondere însemnată în economia acestuia sunt:

Electrocarbon S.A. important producător de produse carbografitice necesare în industria metalurgică, produce și comercializează electrozi normali UHP și HP, electrozi clorosodici, plăci grafitate, pastă Sodeberg, 6% din producția anuală fiind destinată exportului.
Prysmian Slatina, unitate reprezentativă pentru producția de cabluri electrice armate și nearmate din aluminiu, a făcut parte din holding-ul Pirelli. Peste 20% din cifra de afaceri anuală este realizată pe piețe externe. Sit oficial Prysmian.

Altur, cel mai mare producător de piese turnate și pistoane auto din aluminiu, 40% din producție fiind destinată exportului.

TMK Artrom, firmă specializată în producția de țevi trase, fără sudură, din oțel carbon, țevi din oțel pentru foraj, atât pentru necesarul intern cât și pentru export.

Cord România, firmă specializată în producția de cord pentru anvelope. Este deținută în co-proprietate de Continental și Pirelli.

Pirelli, fabrica de anvelope din Slatina, una dintre cele mai moderne din lume pentru producerea de anvelope, este dotată cu cele mai înalte tehnologii productive non-robotizate și a fost concepută pentru producția de anvelope performante, în care Pirelli este leader și din care fac parte gama: Winter, High-Performance, Ultra-High-Performance și SUV.

În Slatina se găsesc și numeroase fabrici mici și mijlocii precum: Benteler (investiție germană), Minatex, Partener Prompt, Litestructures (investiție britanică), Aluta, Oltina, Italian Leather Sofa, Uniconfex, etc.

În ultimii 4 ani, în Slatina, au cunoscut o mare dezvoltare proiectele de retail, banking și din sectorul imobiliar.

Retail: Winmarkt Olt

Supermarketuri și hipermarketuri:
Kaufland (2)
Carrefour,
Billa (2),
Profi (2),
Lidl (2),
B Market,
Supermarket VMG,
Penny Market,
Dedeman
Galeria Comercială Intercora (Deichman, Takko, Pepco, magazin de animale și Flanco).

Proiecte imobiliare:
Strehareți – 10 vile individuale;
Slătioara – vile individuale, proiect dezvoltat de un grup din Olanda;
Royal Slatina – apartamente în blocuri de locuințe, zona Crișan-Textilistului;
Cartierul 600 – ansamblu imobiliar de 11 blocuri, piscină, supermarket, școală, dezvoltat de Consiliul Local;
Complexul Primavera – zona industrială Recea;
Slatina Park – zona Salcia.

Bănci: BCR, BRD, Raiffeisen Bank, ProCredit Bank, Piraeus Bank, Alpha Bank, Carpatica, Volskbank, Garanti Bank, Unicredit Țiriac, etc.

Obiective turistice

 • Cofetăria „La atletul albanez” cea mai veche firmă privată din România
 • Muzeul Județean Olt – cu două secții: istorie și artă populară – prezintă printre altele, piese valoroase din epoca cea mai îndepărtată a paleoliticului descoperite pe Valea Dârjovului, interesante costume populare, cusături și țesături specifice zonei.
 • Biserica Troiței – cea mai veche construcție din oraș, ridicată în 1645 și renovată în 1729.
 • Catedrala – construită în 1782 de Ionașcul Cupetul, mare negustor din localitate și pictată ulterior de Gheorghe Tattarescu.
 • Pădurea Srehareț – frumos parc natural cu un lac de acumulare.
  În pădure se află:
  Schitul Strehareț – construit între 1664-1668, reparat în 1844, a cărui biserică e ctitorie a Mitropolitului Varlaam, în anul 1672.
  Mânăstirea Clocociov – ctitorie a lui Mihai Viteazul 1594, reconstruit în 1645 de Diicu Buicescu, nepot al lui Matei Basarab.

 


Sursa: Wikipedia